Wyszukiwarka
Masz pytanie?
Wyszukiwarka

 

Olej Arganowy Bio, nierafinowany,100% natural, Esent 100ml

Olej Arganowy Bio, nierafinowany,100% natural, Esent 100ml - Galeria 3

  
Cena:33.00PLN
Netto:26.83PLN(Vat 23%)
Towar dostępny od ręki
Do koszyka

Olej Arganowy Bio, nierafinowany,100% natural, Esent 100ml

Nawilża, ujędrnia i poprawia elastyczność skóry. Doskonały eliksir młodości do pielęgnacji twarzy oraz starzejącej się skóry, opóźnia procesy starzenia. Przeznaczony dla skóry suchej, dojrzałej oraz wrażliwej.

 

DRZEWO ARGANOWE /Argania Spinosa/

Rośnie na ograniczonym południowo-wschodnim obszarze Maroka, gdzie jest unikalną rośliną dla swojego regionu. Gatunek drzewa z monotypowego rodzaju pochodzi z rodziny roślin sączyńcowatych należących do rzędu wrzosowców występujących na obszarach tropikalnych i subtropikalnych. Drzewo osiąga wysokość do 10 metrów, rodząc zielone owoce mające w środku orzechy. Nazywane jest drzewem życia, albowiem z orzechów dostarcza surowca w postaci oleju arganowego, który posiada właściwości lecznicze.

NATURALNY OLEJ ARGANOWY BIO /Argania spinosa Karnel Oil/  

Zwany marokańskim złotem jest otrzymywany ze świeżych orzechów znajdujących się w owocach drzewa arganowego, który bez żadnej obróbki chemicznej jest na zimno tłoczony. Posiada lekko pomarańczowe zabarwienie o charakterystycznym lekko gorzkawo-orzechowym zapachu. Wykorzystywany jest w medycynie i kosmetyce naturalnej. Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe około 80% głównie w linolowy (omega6) i oleinowy (omega9). Zawiera w sobie witaminę „E” zwaną witaminą piękna i młodości, której stężenie jest dwukrotnie większe niż w oliwie z oliwek. Posiada również wiele substancji czynnych, w których znajdują się grupy związków antykancerogennych takich jak: karoteny, polifenole o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwrodnikowym, tokofer, alkohole triterpenowe, tirukallol łagodzący objawy alergii, sterole regenerujące naskórek oraz butyrospermol pielęgnujący skórę przed i po opalaniu.

PRZEZNACZENIE

Olej arganowy przeznaczony jest dla skóry wrażliwej, suchej, dojrzałej, trądzikowej oraz w przypadkach choroby skórnej. W delikatny sposób nawilża i ujędrnia skórę, działa przeciwzapalnie, poprawia jej elastyczność, wpływa rewitalizująco i kojąco na podrażnioną skórę,. Doskonały eliksir młodości do pielęgnacji twarzy oraz starzejącej się skóry, chroni przed przedwczesnym pojawianiem się zmarszczek opóźniając procesy starzenia. Znakomicie wpływa na odżywienie i wzmocnienie włosów przywracając im naturalny blask. Sprawdza się również w pielęgnacji paznokci, zwiększając ich twardość i piękny połysk.

Olej Arganowy BIO firmy ETJA jest wytwarzany z surowców ekologicznych i w 100% naturalany. Posiada certyfikat BCS DE-ӦKO

SPOSÓB UŻYCIA
 

  • Stosowany w domowym zaciszu jest idealnym składnikiem do kuracji odmładzających cerę twarzy oraz olejem do zwykłego wcierania w skórę

  • masaż ujędrniający w własnym zakresie

  • Zabiegi wykonywane przez wyspecjalizowanych masażystów

  • Włosy - w tym przypadku należy niewielką ilość rozprowadzić na ręce i wmasować ją w skórę głowy oraz włosy. Na końcu przeczesać włosy grzebieniem i po upływie 15-45 minut zmyć szamponem. Powtarzając kilkukrotnie tą czynność, zauważalny jest spory rezultat. Włosy są mocniejsze, lśniące, chronione przed rozdwajaniem się końcówek oraz bardziej odporne na wysokie temperatury.

  • Pielęgnacja paznokci - Paznokcie najlepiej moczyć przez kilka minut w lekko rozgrzanym oleju lub wcierać bezpośrednio w płytkę paznokcia. Stosując kilka tygodni takie zabiegi, paznokcie stają się twardsze, mocniejsze, a także nabierają piękny połysk.

  • W kosmetyce ma bardzo szerokie zastosowanie jako dodatek do kremów, szamponów, odżywek, maseczek regenerujących oraz wielu innych produktów dbających o nasz wygląd.

  • Cellulit - Aplikując olej arganowy w miejscach, w którym dochodzi do nierównej i pofałdowanej skóry powoduje jej znaczą poprawę stanu.

  • Kąpiel - dodaj do wanny jedną łyżkę stołowa oleju (ok. 8-10 ml). Po skończeniu kąpieli mamy gładką i nawilżona skórę, która zazwyczaj staje się szorstka i wysuszona pod wpływem wody.

  • moczenie stóp

  • Używany systematycznie dzięki naturalnym właściwością regeneracyjnym wpływa idealnie na rozstępy, blizny, stwardnienia, łuszczycę, trądzik oraz łojotokowe zapalenia skóry.

HISTORIA

Historia drzewa arganowego sięga czasów rdzennej ludności Barberów pochodzenia chamito-semickiego związanych z północną częścią Afryki i Sahary. Drzewo arganowe określane przez tubylców jako drzewo życia spełniało wielką role w egzystencji ludności jak i zwierząt zamieszkujących ciężki do przeżycia pustynny klimat. Jednak najcenniejszym bogactwem tego drzewa był pozyskiwany od wieków olej arganowy, który służył przede wszystkim jako pożywienie i naturalny kosmetyk do celów pielęgnacyjnych.

CIEKAWOSTKA

Ciekawostką odnośnie drzewa arganowego i uzyskiwanego z niego oleju jest fakt, że drzewa arganii żyją średnio 150-200 lat. Regionem, w którym możemy je spotkać jest tylko Maroko. Obszary, na których występują uprawy zostały wpisane na listę rezerwatów UNESCO. Na pierwsze zbiory trzeba czekać około pół wieku. Zgodnie z tradycją, tłoczeniem oleju arganowego zajmują się marokańskie kobiety. Pozyskiwanie oleju jest bardzo skomplikowane i czasochłonne. Na uzyskanie 1 litra oleju trzeba zużyć ok. 30 kilogramów owoców.

PRZECHOWYWANIE

Zawsze po każdym użyciu zakręcać buteleczkę i przechowywać w chłodnym miejscu.

KRAJ POCHODZENIA

Maroko

Olej nośnikowy BIO jest naturalnym produktem ekologicznymWpływ sezonowych zmian pogodowych może wywołać niewielkie różnice w kolorze, zapachu i gęstości.

 

Komentarze

Komentarz
Ocena:
  • Dodaj link do:
  • digg.com
  • delicious.com
  • wykop-pl
  • facebook.com