Masz pytanie?
Wyszukiwarka

 

Masło Shea organiczne 200ml, esent

Cena:13.50PLN
Towar dostępny od ręki
Towar niedostępny

Masło Shea organiczne 200ml, esent

Jego oddziaływanie na skórę może równać się z wieloma najdroższymi składnikami, a do tego, co istotne, jest to produkt w pełni naturalny.

Masło shea – właściwości oraz zastosowanie

 

Ze względu na swoją postać, kiedy jest nieprzetworzony, olej uzyskiwany z drzewa nazywa się masłem, ponieważ stanowi dość twardą bryłę jasnego koloru, bez wyraźnego zapachu ani smaku.

Substancja ta, z powodu swych walorów znalazła bardzo liczne zastosowania, między innymi w kuchni (zwłaszcza afrykańskiej), jako dodatek do wielu potraw, oraz w kosmetyce, stosowana do zmiękczania, ukojenia i nawilżania skóry.

Niezwykłe właściwości masła shea

Skąd biorą się tak niezwykłe właściwości? Masło shea zawiera cztery rodzaje kwasów tłuszczowych, które są bardzo podobne do tych, które znajdują się w naszym naskórku. To powoduje, że masło jest jednym z lepiej przyswajalnych przez skórę kosmetyków a do tego bardzo szybko się wchłania.

Masło shea używane jest również jako produkt przeciwdziałający procesom starzenia. Poprawia on metabolizm komórek oraz ich samoregenerację, a także wpływa na zwiększenie jędrności i sprężystości skóry.  W pielęgnacji całego ciała używane jest jako produkt niwelujący rozstępy i pomagający w walce z cellulitisem. Ponadto doskonale chroni skórę przed czynnikami zewnętrznymi, zimą tworzy filtr chroniący przez wysuszeniem i utratą wody, a latem stanowi naturalne zabezpieczenie przed nadmiernym promieniowaniem słonecznym i oparzeniami

 
Masło to otrzymuje się z owoców - orzeszków drzewa masłowego Butyrospermum parkii, rosnącego w Afryce w środowisku naturalnym. Zbierane ręcznie orzeszki charakteryzują się bardzo wysoką zawartością tłuszczu. Masło tłoczone jest na zimno nierafinowane i nie filtrowane.

 

Postać
Masło karite posiada naturalny, bardzo łagodny zapach. Kolor kremowy, lekko brązowy lub żółty. W temperaturze pokojowej jest miękką grudkowatą masą, która staje się płynna pod wpływem temperatury ciała. 

Skład
- naturalna allantoina;
- prowitamina A;
- witaminy F i E;
- nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe;
- woski;

Zastosowanie
Wykazuje ogromne działanie pielęgnacyjne, natłuszcza i nawilża. Dzięki niemu skóra jest gładka i miękka. Substancje zawarte w maśle karite przyspiesza gojenie się ran, podrażnień i stanów zapalnych poparzeń słonecznych. Jest naturalnym filtrem UV lecz o niskim współczynniku ok. 2-3. Nie alergizuje, może być stosowany na wszystkie partie skóry nawet te najbardziej wrażliwe. Można stosować do każdego rodzaju cery. Cera sucha zostanie wspaniale nawilżona i natłuszczona, masło karite tworzy delikatny film na skórze i chroni przed słońcem, mrozem, wiatrem. Chroni przed wysuszeniem, starzeniem i wspomaga utrzymanie wody w komórkach skóry. Masło karite działa także korzystnie na cerę tłustą, nie powoduje zaczopowania ujść mieszków włosowych. Działa łagodząco odżywczo. Przy cerze tłustej polecane do stosowania na noc. Pomocne jest także w niektórych chorobach skóry jak trądzik, łuszczyca i dermatozy. W Afryce jest używane bez domieszek jako maść przeciw rozstępom, oraz do pielęgnowania niemowlaków i starszych dzieci. Do masażu bolących mięśni, reumatyzmu, podrażnień skóry. Masło jest też naturalną odżywką do włosów suchych, łamliwych, rozdwajających się. 

 

Kremowa magia? 
Masło Shea w czystej postaci stosuje się do pielęgnacji skóry na całym ciele oraz do masażu ciała. Jako składnik używa się go do produkcji kremów, lotionów, kosmetyków do makijażu, kremów do opalania, kremów po goleniu i mydeł.
Jak odkrywać piękno dzięki niemu? W czystej postaci rozpuszcza się w dłoni. Nakładane na skórę tworzy delikatną, ochronną i pielęgnacyjną warstwę. Może być używane na twarzy oraz w tak delikatnych częściach twarzy jak skóra pod oczami.

Droga do piękna..

- w czystej postaci jako naturalny balsam do ciała i krem do twarzy

- jako balsam do opalania

- jako dodatek do kremów, balsamów, płynów do kąpieli

Nietuzinkowe doznanie dla Twojej skóry! Masło Shea!

Typ produktu: Masło Shea 100% naturalne,  oczyszczone

Masło shea Oczyszczone zostało poddane procesowi rafinacji, czyli oczyszczaniu go,  w celu nadania mu odpowiednich właściwości:  pozbawienia zabarwienia, poprawienia zapachu, zwiększenia trwałości. Czyszczenie i rafinacja masła shea przebiega zgodnie z tradycyjnymi metodami, bez użycia rozpuszczalników lub innych substancji chemicznych. W efekcie otrzymujemy naturalny miękki produkt białej barwy o masło podobnej konsystencji.

 

Jeśli masz pytania pisz śmiało:  >>Zadaj pytanie

Facebook